Mobiltelefonen kan styra flera saker i hemmet

Mobiltelefonen kan styra flera saker i hemmet

22 juni, 2018 0 av redaktionen

Flera och flera saker i svenska hem kan styras med mobilen. Framförallt husets vitvaror, kan kontrolleras vi apps på en smartphone. Svenskar älskar teknologi, och innehåller mer och mer elektronik. Med tiden kan de flesta delar av huset kopplas ihop med det trådlösa nätverket, och kan på så sätt styras och kontrolleras från telefonen. Det finns kylskåp som själv beställer hem varor, när något håller på att ta slut, värmen i huset kan fjärrstyras med telefonen och rullgardinerna kan automatiskt programmeras till att rulla upp om morgonen och rullas ner om kvällen. Tekniken kallas för IoT, Internet of Things, och bliver förekommer allt mera i samhället.

Smart teknologi

Många saker i hemmet kan som sagt styras via telefonen nuförtiden, men de kostar också därefter. En majoritet av oss har inte upptäckt alla internetfunktioner som finns i våra saker, såsom t.ex. vitvaror, musikanlägg, gardiner osv. Men det kan faktiskt underlätta vardagen för många familjer. Man kan t.ex. starta ugnen på väg hem från jobbet, så att den är varm när man kommer hem. Man kan aktivera tvättmaskinen under dagen, så att kläderna inte ligger och bliver skrynkliga, eller så kan man få besked från kylskåpet om vilka matvaror som saknas.

Det är ingen hemlighet att en smartphone kan användas till många praktiska göromål, och många tjänster vinner intrång på telefonen. Idag har i stort sett alla en eller flera streamingtjänster i familjen. Både Spotify, Netflix och Viapla är tjänster som många svenskar använder. Alla dessa kan styras ifrån, och användas, på smartphones eller tablets. Det har redan förändrat det sätt som vi ser TV, film och serier på.

Energisparande teknologi

Generellt har teknologi i hög grad flyttat in i svenska hem, där såväl gardiner som fönster i många hus kan styras med en app på en smartphone. Man kan programmera fönstren så att dom öppnas när det bliver för varmt, och stänger igen om det börjar regna. Svenska hem fylls alt mer mad fler och fler intelligenta elapparater, och det är snart inga gränser för vad som telefonen kan användas till.