När barn kissar på sig under dagen

När barn kissar på sig under dagen

28 maj, 2019 Av av redaktionen

Det här kan vara ett problem som helt går över av sig själv, men självklart är det jobbigt. Det säger sig själv att du som vuxen ska fungera som stöd och hjälp åt barnet i den här situationen. Att skälla eller hota har ingen effekt alls utan är bara med och skuldbelägger barnet. Det kan tom. göra problemet värre. Hjälp istället ditt barn med det som är svårt. Prata gärna med personalen på förskolan om hur ni bäst kan hjälpa barnet, med att komma ihåg sina toalettbesök. Om det är större barn som börjat skolan, bör du prata med barnet innan du bestämmer något tillsammans med skolan. Här kan du låta ditt barn vara med i samtalet med skolan, om han eller hon skulle vilja det.

Om det är något som håller i sig, eller om barnet plötsligt börjar kissa på sig varje dag, kan det dock vara på sin plats att söka hjälp. Om barnet samtidigt verkar vara hängig och trött och kanske även är törstig bör du kontakta en vårdcentral. Det kan vara diabetessymptom.

Praktiska råd

Något som kan vara mycket jobbigt för barnet är om de små olyckorna ger luktproblem. Det kan tyvärr betyda att de andra barnen retas, vilket också kan bidra till att problemet förvärras. Du kan se till så barnet alltid har ombyte med sig. Det finns bra alternativ i form av inkontinensunderbyxor för barn. Du kan läsa mera om den typen av hjälpmedel på dryandcool.se, där du även kan köpa sådana. Det kan vara en stor hjälp för barnet om inte problemet är något som andra kan se och upptäcka. Kom ihåg att ha ditt barns tillåtelse innan du ev. pratar med lärare, släktingar och vänner om problemet. Det är inte säkert att barnet känner sig bekväm med att alla dessa ska känna till hens problem.