Så hjälper du dina barn att sova gott

Så hjälper du dina barn att sova gott

23 november, 2018 0 av redaktionen

Hur får man sina små barn att sova hela nätterna? I den här texten ska vi dela med oss av några god råd.

Hjälp till barn att sova själv

Det största misstaget många föräldrar gör är att de inbillar sig att barnet behöver föräldern för att somna på kvällen. Många sitter och håller barnets hand eller sjunger för barnet tills det somnar.

Det kan kännas mysigt och trevligt till en början. Men den stora risken med detta är att barnet blir “beroende” av din närvaro för att somna om, när barnet vaknar på natten. Det är mycket bättre om barnet vänjer sig vid att somna själv, då kan barnet göra det även på natten.

Hur hjälper man barnet att somna själv?

Det gäller att ha en tydlig rutin på kvällen för att hjälpa barnet att förstå att det är läggdags. Lägg barnet ungefär samma tid varje kväll, och gör det på ungefär samma sätt. Kanske sjunger du en sång, läser en bok, låter barnet dricka välling eller något annat som är mysigt och avslappnande. Sedan säger du helt enkelt “god natt” till ditt barn och låter barnet somna själv.

Skulle barnet börja gråta eller verka oroligt, går du dit och stoppar om barnet och säger god natt. Upprepa sedan denna procedur tills barnet somnar. Undvik så långt det är möjligt att plocka upp barnet ur sängen eller mata det. Det ska vara tydligt för barnet att det är dags att sova. Se också till att ditt barn har en riktigt skön säng med en bra bäddmadrass. Du kan köpa en ny bäddmadrass här. Använd alltid sunt förnuft när du nattar ditt barn och lyssna på dina egna känslor. Men skapa inga rutiner som du inte orkar upprätthålla i längden. Det förlorar både du och barnet på.