Vad innebär tvåfaktorsautentisering?

Vad innebär tvåfaktorsautentisering?

13 oktober, 2021 0 av Redaktion

Dagens digitala samhälle har medfört en del olika förändringar i våra liv. Idag betalar vi online, beställer mat och resor genom att använda olika konton som vi har. Att ha ett konto innebär att du som användare måste ha ett användarnamn och lösenord. I vissa fall behöver du även legitimeras via ett BankID. I samband med det finns det ett behov av hög säkerhet av våra person-, och kontouppgifter.

Tvåfaktorsautentisering är en lösning som erbjuds. Metoden förkortas till 2FA. Vad innebär den? Först anger du först ditt lösenord, därefter skickas det en unik kod till din mobil för att verifiera vem du är. Du måste typa in din kod för att kunna gå vidare med transaktionen. Mer om metoden finns att läsa här.

Lösenordet räcker ibland inte som skydd

Att ha ett starkt lösenord anses vara ett bra sätt att skydda sina konton online. Dessvärre räcker inte lösenordet i alla situationer. Tyvärr finns det gott om olika former av bedrägeri som utförs i den digitala världen. Dina person-, och kontouppgifter är inte alltid lika skyddade som de bör vara. Det är även orsaken till att säkrare metoder införs och behövs för att du ska på ett säkert sätt kunna genomföra olika typer av transaktioner på nätet.

Med skydd i fokus

Skydd är ett viktigt ämne i online världen. Varför? Idag finns det mycket känslig data upplagd online. Olaga intrång och bedrägeri kan leda till finansiella förluster både för privatpersoner och företag. Tänk dig dagens bankväsen. I princip alla pengaöveföringarna görs digitalt. Vad händer om systemet inte är skyddat? Då kan alla hackers och trojaner komma åt dem utan större problem. Hela systemet kommer att brista. Det är bara ett exempel.

Tänk ifall internet inte erbjuder en säker miljö när du öppnar ett matkonto online där du kan beställa mat hem. Någon kan komma åt dina kontouppgifter och handla för dina pengar. Med andra ord är den digitala säkerheten något av stor betydelse och är ett ämne som fortsättningsvis kommer att vara ännu mer aktuellt.